Belastingen

Fiscaliteit, ofwel de kunde van belastingen, heeft een economische en juridische kant. Beide komen aan bod binnen FEI en ESAA. Voor de moderne bedrijfseconoom is het vakgebied van de belastingen een belangrijk steunvak, want het is tegenwoordig wel duidelijk dat deze tak van bedrijvigheid niet weggestopt kan worden op de juridische afdeling.

Fiscale Economie
De economische kant van belastingen betreft mede het kwantificeren en beheersen van risico’s welke komen kijken bij reorganisaties. Ook is de interactie met het vak Accounting van groot belang. Bij de jaarrekening zorgt de fiscalist voor een correcte bepaling van de fiscale positie. Hier moet het bestuur van een onderneming kritisch naar kijken en op kunnen sturen. Hiervoor is het nodig om te weten hoe de fiscale en accountingwereld met elkaar verweven zijn. Wat zijn verschillen in boekhoudkundige regels bijvoorbeeld? En hoe weet je of aan alle documentatieverplichtingen is voldaan?

Fiscaal Recht
Bij belastingen is het juridische aspect van belang bij het beheersen van risico’s door monitoring van juridische titels waaronder gehandeld wordt en bepalingen uit gerealiseerde contracten. Een ander belangrijk punt is het afhandelen van een dispuut met de fiscus. Dit speelt bij grote én kleine ondernemingen. Daarom is het van belang om op de hoogte te zijn van de manieren om een discussie te voorkomen, zoals rulings. Als dit niet voldoet dan zijn er nog overlegprocedures mogelijk, dus een rechtszaak is niet het enige mogelijke vervolg.

Onderwijs en meer met betrekking tot fiscaliteit wordt u getoond in het venster rechts op deze pagina.

Onderwijs en meer

Werkmaatschappijen met Belasting-gerelateerde activiteit:

ESAA (Erasmus School of Accounting & Assurance)
Website ESAA

FEI (Fiscaal Economisch Instituut)
Website FEI

Onderwijs

MasterCourse Vastgoed Fiscaal

MasterCourse Financiële Planning

Executive Program: Tax Control voor bestuurders

Meer

Verwijzingen
Het Fiscaal Economisch Instituut verzorgt naast Masterclasses ook initieel onderwijs, namelijk een Bachelor en Master Fiscale Economie.

Kijk hier voor congressen en symposia, georganiseerd door het Fiscaal Economisch Instituut.