Genoeg geld is genoeg. Maar wat is genoeg?

Voor de financiële crisis was ze werkzaam in de financiële sector. Ze zag dat het vaker om eigen gewin ging dan om een goede financiële dienstverlening. Daarom richtte ze in 2002 Gabriël Financiële Bescherming op, om het anders te doen. “Gabriël draait om eerlijk, integer en goed financieel advies”, aldus Natasja Naron. “We hanteren de filosofie van genoeg.” Gabriël keert daarom geen dividend uit. Alle winst wordt geschonken aan goede doelen. Natasja Naron heeft een heldere visie op geld en wil daarmee anderen inspireren. Daarom is ze sinds 2021 programmadirecteur aan de Erasmus Universiteit bij het executive program ‘De Betekenis van Rijkdom’.

De financiële wereld van toen

“In 2002, toen ik werkte bij een financiële instelling, was de financiële wereld veel minder transparant dan nu.” aldus Natasja. “Bepaalde kosten werden niet opgenomen in de offerte, maar stonden in de kleine lettertjes of waren zelfs daar niet te vinden. Een rendement van 15% was normaal, zo werd mij verteld. De looptijd van een spaarplan voor de studie van je kinderen werd standaard op 30 jaar gesteld, ook al wilde een klant liever korter en was dat voor een klant gunstiger. Ik vond niet de eerlijkheid en transparantie die ik zocht.”

Er is ondertussen, vooral sinds de financiële crisis, veel veranderd. Vanuit de overheid is er nieuwe wetgeving gekomen. Natasja: “Er mag bijvoorbeeld geen provisie meer worden uitgekeerd voor complexe financiële producten.” De blik van banken is sindsdien ook meer naar buiten gericht. “Duurzaamheid, bijvoorbeeld bij beleggingen, is belangrijker geworden,” aldus Natasja.

De filosofie van genoeg

In 2002 richtte Natasja Gabriël Financiële Bescherming op. De klant kwam op één, en dat waardeert die klant. “Onze klanten beoordelen onze dienstverlening met een 9.5”. Wat is Gabriëls succesformule? “Wij hanteren de filosofie van genoeg. Geld is een middel om bepaalde doelen te realiseren. Geld stelt je in staat om te genieten, maar van meer en meer geld wordt je niet gelukkiger. Aan de andere kant wordt je van krenterigheid ook ongelukkig. Een goede balans is dus belangrijk.”

In onze praktijk horen we nooit: ik ben gelukkig omdat ik zo veel heb gewerkt

Maar wat is de goede balans? Wat is genoeg? Natasja: “Dat is precies de vraag die wij stellen in onze adviespraktijk.” Wat genoeg is, verschilt per persoon. “Goede vragen zijn nodig om tot de kern te komen,” aldus Natasja. Bij Gabriël stellen ze vragen als: welke dingen vind je belangrijk? Waar word je gelukkig van? Welke mensen in je omgeving zijn belangrijk voor je? Wanneer was je echt dankbaar? “We horen nooit: dat ik zo veel heb gewerkt. Wat we wel vaak horen, is: genieten van de natuur, mooie herinneringen aan reizen of mooie momenten met geliefden.” De cruciale vraag is dus: hoe kan geld bijdragen aan zulk levensgeluk? Aandacht voor anderen is daarin essentieel.

Hoewel er sinds de financiële crisis veel verbeterd is in de financiële wereld, is er, als het aan Natasja ligt, nog genoeg ruimte voor verbetering. “Geld is een belangrijk middel om bij te dragen aan een betere wereld. De financiële sector kan als kapitaalverstrekker bij uitstek voor verandering zorgen,” aldus Natasja. Natasja hoopt dan ook dat andere bedrijven in de financiële sector het voorbeeld van Gabriël volgen. “Ik hoop dat bedrijven zelf nadenken. Ze hoeven echt niet, zoals Gabriël, alle winst weg te geven aan goede doelen. Ik hoop dat bedrijven meer focussen op het geluk van anderen, in plaats van te streven naar eigen winstmaximalisatie. Dat kan op verschillende manieren.”

De betekenis van rijkdom

In 2021 is Natasja gestart met het programma ‘De Betekenis van Rijkdom’ aan de Erasmus Universiteit. Dit programma is geschikt voor leidinggevenden, klantadviseurs en beleidsmedewerkers in de financiële sector. In het programma wordt rijkdom vanuit verschillende perspectieven, zoals de theologie, economie en psychologie, belicht.

Geld is het middel, nooit het doel

Natasja: “In ons programma staan de behoeften van mensen en onze aarde centraal.  Er wordt nagedacht over hoe financiële oplossingen deze behoeften het best kunnen bevredigen.”  Volgens Natasja zijn mensen namelijk steeds meer bezig met vragen als: hoe kan ik mijn geld effectief gebruiken voor een betere en duurzame wereld? En: kan ik minder werken om meer tijd te kunnen doorbrengen met mijn geliefden en naasten?

Het uiteindelijke doel van het programma volgens Natasja? “Dat iedereen wint. De klant wordt blijer en beter bediend, het werkgeluk neemt nog meer toe en de samenleving wordt er beter van. Niet in de laatste plaats heeft de organisatie een betekenisvoller businessmodel en is daardoor toekomstbestendiger.” Geld is dus het middel, nooit het doel. Natasja: “Uiteindelijk willen we mensen helpen om de ware rijkdom in het leven te leren kennen.” Ware rijkdom, dat is: genoeg is genoeg.

Dit artikel is geschreven door Wilmer Klaassen, student-assistent bij Erasmus Institute for Business Economics (EIBE).

 

Naar overzicht